Založ si blog

Slovenská futbalová (ne)spravodlivosť

Nedá mi nereagovať na (nielen) mediálny ohlas na udalosti počas zápasu FK Senica –  FC Spartak Trnava.  Články, ktoré niekto dokáže napísať už nie sú ani tak pohoršujúce, alebo rozum pozastavujúce, ale skôr na smiech.

Už sa stalo zvykom a väčšina ľudí si to aj vsugerovala, robiť z trnavských fanúšikov vagabundov, asociálov či vyvrheľov. Názory týchto ľudí, ktorí na futbalový štadión zavítajú len vtedy ak má HZDS predvolebný míting a je pečené prasa zdarma, sú z väčšej časti ovplyvnené slovenskými mediálnymi zložkami. Sú však tieto médiá k vzniknutej situácii objektívne? Je to ťažké posúdiť, lebo každý má svoj meter objektívnosti asi na inakšej úrovni.

Hovorí sa, že všade kam príde Spartak je tam sviatok. Teda hovorilo sa. Doba sa trošku posunula a už z toho nie je sviatok ale promenáda policajných zložiek a nácvik protiteroristických opatrení. Najväčší počet nasadených policajných zložiek na futbalovom zápase – Trnava, prvý krát použité vodné delo  –  Trnava, prvý krát použitá helikoptéra – Trnava, prvý krát použitý tank – tak na to si ešte počkáme, ale trpezlivosť ruže prináša a bude aj tank. Sú tieto opatrenia, platené nami daňovými poplatníkmi adekvátne?

Ak chce niekto napísať článok o trnavskom fanúšikovi musí si najskôr zistiť aký vlastne je. To však nikto nezistí a ani nepochopí pokiaľ sa ním nestane. Robiť si kariéru písaním bulvárnych a pohoršujúcich článkov je úbohé. Slovenské média sú už však také. Za každú cenu treba nájsť nejakú senzáciu a vyrukovať s ňou na svetlo božie. Stáva sa národným športom urobiť z hocijakého zápasu Trnavy mediálnu bombu. Bohužiaľ v tom horšom slova zmysle. Slovenským redaktorom a pisateľom stačí naozaj veľmi málo na to aby dokázal napísať siahodlhý článok o nespratných trnavských chuligánoch. Nájdu sa samozrejme aj taký, ktorí naozaj píšu objektívne a vidia vec zhora. Takých je však veľmi málo.  Ak už nenájdu nič veľké z čoho by si  mohli spraviť kariéru a hľadajú veľmi dôkladne, tak stačí aj vystrčená hlava z auta. Toto ma fakt pobavilo. „Trnavský fanúšikovia dokonca vystrkovali hlavy z áut“ no nezasmej sa.  Najviac zarážajúca na tom všetkom je však neobjektívnosť väčšiny článkov. Si fanúšik Trnavy, tak si automaticky vagabund nech sa deje čo sa deje a všetko čo spravíš je zlé a protizákonné. Aký chceme aby boli ? Niekto si to predstavuje asi tak, že by boli na tribúne naskladaný ako miništranti v ruke sviečka a spievať jednohlasne náboženské chorály bez vulgarizmov. Aj keď teraz tak rozmýšľam, že aj tá sviečka v ich rukách by bola považovaná za zakázanú pyrotechniku bol by to tiež dobrý námet pre duchaplný článok. A vulgarizmy na štadióne? Povedzte mi kde nie sú. Boli ste niekedy na hocijakom zápase hociktorého mužstva, kde cca. do 100 divákov a počuť každé jedno slovo či už z protiľahlej tribúny, alebo z úst hráčov na ihrisku? Nie ? Tak vám to vrelo odporúčam a potom si to môžete porovnať či tam nájdete nejaký rozdiel a asi budete prekvapený.  Čo je pre vás lepšie keď idete z práce domov, ako ja naposledy, okolo detského ihriska na ktorom hrajú 10 ročné deti futbal a pri tom si veselo spievajú Olé, Olé Trnava olé, alebo keď taký chlapci idú naproti vám a z mobilu im na plné „gule“ vyškrekuje Rytmus? Tam už nie sú vulgarizmy ? To nikomu nevadí? Asi nie keď im to rodičia veselo dovolia, ale na Spartak už vďaka médií nemôžu, lebo tam je reportáž, že spartakovci sú zlý, ale o Rytmusovi sa nič nevraví tak ten je dobrý. V prípade vbehnutia na ihrisko po strelených góloch majú naši novinári tiež dvojaký meter. Porovnám to s ľuďmi, ktorí boli na poslednom reprezentačnom zápase v Poľsku. Tam sa stala podobná situácia, keď po konečnom hvizde vbehli na ihrisko slovenský fanúšikovia. Tých nikto neodsudzoval, práve naopak robili z nich hrdinov. Niečo obdobné bolo teraz v Senici, keď po strelených góloch v posledných minútach stretnutia v návale obrovskej radosti vbehli na ihrisko sa radovať, nie robiť bordel ani výtržnosti, ale jednoducho sa len radovať so svojimi miláčikmi a za toto sa na nich spustila vlna obrovskej kritiky. Aký je rozdiel medzi týmito situáciami ? V prvom prípade sa nejednalo o trnavských fanúšikov v druhom už  áno tak to je automaticky zlé.

Prečo však všetci riešia a zameriavajú sa len na klub Spartak Trnava a ich „nespratníkov“ ? Nie je toho v slovenskom futbale na diskusiu viac než dosť a užitočnejšie témy? Korupcia, podplácanie manipulovanie so zápasmi, výkony rozhodcov, úroveň štadiónov atď. Veci, ktoré by posunuli našu ligu vyššie.

Trnavský fanúšikovia sú pre každého vďačná téma a obdobné média majú jednu veľkú výhodu a to, že majú moc manipulovať s názormi ľudí, ktorí ich slepo počúvajú bez toho aby si urobili svoj názor a zistili si fakty.

Nejdem si ich teraz zastávať a naopak hovoriť, že je všetko bez chyby, ale tie chyby nie sú také ako sa o nich píše. Už je asi aj celosvetovo známe, že trnavský fanúšik vyháňa ostatných fanúšikov zo štadiónov. Nie je to však presne naopak ? Že on ich vlastne láka na tie štadióny a darí sa mu to lepšie ako Slovenskému futbalovému zväzu ? Ak niekto pochybuje tak potom absolútne nesleduje fanúšikovské dianie v našej pivnej lige.

P.S.: V článku sú použité niektoré fakty a názory, ktoré odzneli aj na stránkach spartak.sk a ultrasspartak.sk dotyčným ľudom sa ospravedlňujem za ich použitie.

Konečne ( Voľba GP )

17.06.2011

Dámy a páni ! Dnes 17.6.2011 konečne skočila vládna komédia zvaná Voľba Generálneho prokurátora. Pána Trnka odstúpil, ale vôbec mi to nepripomína situáciu typu „múdrejší ustúpi“, pretože tu vôbec nešlo o voľbu prokurátora, ale len o súboj Koalície s Opozíciu, čo asi pochopil každý z nás. Celkovo je smutné, že vo všetkých vládnych hlasovaniach [...]

Priateľstvo sa môže skončiť láskou, ale láska sa nemôže skončiť priateľstvom

03.03.2010

S týmto výrokom, citátom sa úplne stotožňujem.. Ak sa láska skončí priateľstvom tak to nebola pravá láska, ale išlo buď len o sex , alebo o nič. Pretože ak niekoho zo srdca ľúbim, tak je skoro nemožné ostať priateľmi. Zažili ste už pravú lásku, viete si predstaviť ten pocit ? Láska je niečo čo sa nedá vyjadriť slovami, alebo skutkami. Lásku treba cítiť. Je [...]

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Zvrat v prípade Černáka. V miestnosti bol len pár minút, rozhodovať o jeho prepustení sa dnes nebude

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:06

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 9070x
Priemerná čítanosť článkov: 3023x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy